Effektutjämning med energilagring

För fastigheter med höga effekttoppar kan man tjäna mycket pengar på effektutjämning samt att du även kan minska din nätavgift.

DSC97781
Tjäna pengar på
effektutjämning.
Med vårt energilager kapar du inte bara dina effekttoppar, du kan även minska din nätavgift då du med ett jämnare effektuttag kan byta till en mindre nätsäkring.

Det finns fler sätt att tjäna pengar på ditt energilager, nämligen genom elförsäljning till elbolaget.

Behovet av el ökar ständigt samtidigt som fler och fler installerar solenergi som är svår för elbolagen att kontrollera. För att klara samhällets effekttoppar och för att kunna hålla en jämn frekvens tvingas elbolagen att komplettera med kraft från extra turbiner eller elverk under visa perioder på dygnet.

Det är därför intressant för elbolagen att kunna hitta andra mer miljövänliga reservkraft att utnyttja. Detta är en funktion som många elbolag gärna köper av dig som äger ett energilager. Unit´s energilager finns i storlekar från 50 kWh upp till 20 MWh och levereras kompletta med batterier, kraftelektronik, säkerhetssystem, transformatorstation och styrsystem med accessmöjligheter för elbolaget. Våra energilager är godkända för vägtransport och kan även byggas för mobilt bruk med plug & play anslutning.

ic_energihus
Balansering

Balansering av elnätet med batterier ger en värdefull fördel. Det minskar belastningen på nätet, möjliggör effektiv användning av förnybar energi och ger reservkapacitet vid spetsbelastning. Vi hjälper er att optimera er energikonsumtion med batterilagring.

ic_batteri
Kapa effekttoppar

Effekttoppar kan öka elkostnader och belasta elnätet. Med batterier kan vi kapa dessa toppar, minska kostnader och bidra till en mer stabil elförsörjning för fastigheten.

ic_avtallagring
Serviceavtal

Med våra serviceavtal för energilagringslösningar kan UNIT säkerställa en pålitlig och effektiv drift av dina system. Vi övervakar, underhåller och optimerar anläggningen för att maximera prestanda och hållbarhet.

Fenecon Commercial

För fastigheter med kapacitetsbehov mellan 30-100 kWh använder vi oss av Fenecon Commercial. Fenecon är en världsledande leverantör av energilagringslösningar. Fenecon är ett dynamiskt och innovativt företag som erbjuder energilösningar till privata fastigheter, företag och industrier.

Fenecons Commercial- serie riktar sig mot mindre kommersiellabyggnader och flerbostadshus. Systemet består av en hybridväxelriktare, batterimoduler, BMS-modul (Battery management System) och en kommunikationsboxmed FEMS-styrsystem.

Commercial-systemen finns med 30 eller 50 kW hybridväxelriktare och kan levereras för installation inomhus eller i en klimatanpassad batterikabinett för installation utomhus.

Systemen finns i effektspannet 30-250kW och batterikapaciteten kan som mest byggas ut till 1,4MWh. Fenecons Commercialsystem är integrerade med CheckWatt och kan erbjuda stödtjänster iform av FCR. Kontakta oss så hjälper vi dig med att dimensionera ditt system.

 

fenecon-commercial
För stora energilagersystem erbjuder vi två olika systemleverantörer
Socomec och Fenecon.
socomec
Socomec är en väletablerad global aktör på energimarknaden med över 100 års erfarenhet av energimätning, monitoring, UPS, energilagring och infrastruktur.

Socomec erbjuder två serier av modulärasystem som bygger på kraftmoduler, batterimoduler och kommunikationsmoduler. Tack vare den modulära designen kan vi på Unit dimensionera utrymmeseffektiva energilagringssystemmed effekt från 100kW upp till 20 MW. Systemen tillverkas i Frankrike och all styrning samt lagring av kunddata sker enbart via Franska serverar. Batterikabinetterna är anpassade för vårt svenska klimat är bestyckade med koboltfria litium-järnfosfatceller (LiFePo4) av högsta kvalitet från CATL. Alla Socomecs system är utrustade med EMS, det vill säga Energy Management System. EMS:en fungerar som systemets hjärna och kan användas för att styra systemet lokalt i det fall kunden inte vill hyra ut sitt system till stödtjänster i framtiden.

Socomecs SUNSYS HES L
Socomecs SUNSYS HES L är ett energilager anpassat för utomhusbruk. Användningsområdet är stort då systemet tillåter att energilagret laddas från elnätet eller via tex en solcellsanläggning. Systemet tillåter användaren att optimera egenförbrukning, kapa effekttoppar, agera reservkraft både vid strömbortfall och som en resurs emot Svenska Kraftnät. Socomec SUNSYS HES L kan levereras med 1C alternativt 0,5C celler från CATL beroende på kundens behov och önskemål. SUNSYS HES L kan levereras för effektuttag från 100 kW upp till 600kW och med en maximal batterikapacitet om 1,6MWh. Systemen kan även levereras färdigmonterade på en så kallad SKID vilket kortar ner tiden för markarbete och installation avsevärt.
Socomecs SUNSYS HES XXL
SUNSYS HES XXL är Socomecs serie för kunder som behöver trygg leverans av höga effekter. Systemet kan leverera en effekt från 800kW upptill 1,5MW per batteristräng. Flera batteristrängar kan sedan parallellkopplas i näst intill oändlighet med en central styrning. Användningsområdet för dessa system är främst stödtjänstmarknaden men systemet är även utrustat med ett EMS-system som tillåter användaren att optimera egenförbrukning, kapa effekttoppar, utföra prisarbitrage mm.
Socomecs SUNSYS XXL
Socomec SUNSYS XXL är designat med bästa tänkbara batteriteknik för att kunna garantera ett så säkert system som möjligt. Kabinetten innehåller en stabil batterikemi av litiumjärn fosfat. Vidare är systemet försett med ett kyl-och brandsystem för att klara de tuffaste säkerhetskraven i Europa och Nord Amerika.
SUNSYS XXL
SUNSYS HES XXL är ett modulärt energilagringsystem som tillåter att systemet anpassas väldigt väl till kundens behov. Hör av er till oss på Unit så hjälper vi dig med en lösning dimensionerad efter just dina förutsättningar, behov och önskemål.
FENECON-Logo_web_2024vit
Fenecon är en världsledande leverantör av energilagringslösningar. Fenecon är ett dynamiskt och innovativt företag som erbjuder energilösningar till privata fastigheter, företag och industrier. Systemen produceras i Tyskland och all kunddata lagras på tyska serverar. Samtliga system är modulära, vilket innebär att de kan anpassas för användarens bruk.

Fenecon Industrial är ett system för den större fastigheten. Systemet levereras i en komplett 10 fot container innehållande allt från batterimoduler och kraftelektronik till AC-anläggning och säkerhetssystem. Batterisystemet består av BMWI3-moduler vilket gör att containern är fulltgodkänd för vägtransport.  Fenecon Industrial finns för effektuttag från 88 kW upp till 704kW och kan bestyckas med upp till 8 st BMWI3-moduler vilket ger en total batterikapacitet om 656 kWh. Fenecon Industrial kan även bestyckas med överblivna eller rekonditionerade batterier från fordonsindustrin, så kallade "Second Use -batterier" för de kunder som delar vår syn gällande hållbarhet och cirkuläritet.
Systemen är även utrustade med FEMS, det vill säga Fenecon Energy Management Systems, vilket fungerar som systemets hjärna och gör systemet ”smart” genom unik AI teknologi. Med systemet kan kunden kapa effekttoppar, optimera sin egen energikonsumtion eller ansluta sitt energilager mot en aggregatortjänst för att stöta elnätet.

DJ1I_20240115151951_0411_D-Forbattrat-BR-1
Hur kan ett batterilager hjälpa elnätet?

Batterilager kan avhjälpa lokala problem som flaskhalsar i elnäten men även övergripande problem som frekvensavvikelser. Unit utför frekvensreglering med mycket snabb aktiveringstid, eftersom batterilager har betydligt lägre fördröjning från styrning till effekt än traditionella kraftverk. Batterier lämpar sig därför perfekt för dessa funktioner.

50

kWh i vårt minsta energilager

20

MWh i vårt största energilager

DSC09988-Forbattrat-BR-1

Villabatterier

FENECON-Logo_web_2024

Fenecons system bygger på avancerad AI-teknik som gör att du som kund blir mer oberoende då systemet automatiskt kommer att köpa el när elpriset är som lägst, undvika kostsamma effekttoppar och optimera hushållets användning av den el som självproducerats. Systemet följer hela tiden användningsmönstret i hushållet och optimerar elanvändningen över tid.

Batterierna består av litium-järnfosfat vilket gör att de har en hög brandsäkerhet och kan med fördel installeras inomhus. Fenecons batterier har en garanti på 6 000 cykler.

BYD_Auto_Logo

Batterisystemet är uppbyggt av moduler som staplas på varandra. Det gör det möjligt att bygga ut systemet i framtiden. Batterierna är av litium-järnfosfat vilket medför fördelarna om säkra batterier med en lång livslängd och utan underhåll. Garantin är 6 000 cykler. Systemet styrs av en app som finns både för Android och iPhone. Genom appen kan du kontrollera energiflödet och bestämma när du skall köpa, sälja eller konsumera elen.
BYD:s batterier har ett C-värde på 1,0 vilket gör systemet fördelaktigt om man har som avsikt att koppla systemet mot stödtjänster/aggregatorer. C-värdet förklarar hur mycket effekt ett batteri kan överföra jämfört med kapaciteten.

DSC048601-2
energilagring-elskåp

Varför Unit?

Välj UNIT som din partner för energilösningar på grund av vår djupa kunskap inom energiområdet.

Vi förstår de utmaningar och möjligheter som finns i dagens energilandskap. Med vår lokala närvaro kan vi erbjuda skräddarsydda lösningar som passar just dina behov och förutsättningar. Vi inspireras av branschledande produkter och håller oss uppdaterade med de senaste innovationerna.

Med vår expertis och engagemang kan du lita på oss för att leverera högkvalitativa, pålitliga och hållbara energilösningar som gör skillnad för din verksamhet vare sig det gäller en ny solcellsanläggning eller ett nytt klimatsystem.

Från idé till färdig anläggning
 

På UNIT tar vi hand om hela processen, från idé till färdig anläggning. Vi har expertis inom projektering, genomförande och erbjuder serviceavtal för att säkerställa en långsiktig och säker drift av din anläggning. Du kan lita på oss för en komplett och pålitlig lösning.
 

fran-ide

Vanliga frågor om energilagrning

Vad är aggregering av energilager?
En aggregator är en aktör som aggregerar/samlar ihop flera flexibla resurser sedanpaketerar dessa och deltar på elmarknaden som en enhet. Aggregatorn kan då bland annat verka som på balansmarknaden och ersättning betalas sedan ut till de som bidrar medresurser till aggregatorn.
Varför är det viktigt att ha ett energilager i exempelvis ett elkraftsystem?
Energilager kan ge en stabilare leverans från förnyelsebar energi och på så sätt förbättraförutsägbarheten av tillförseln från förnyelsebar energi. Energilagren kan bidra till attuppfylla elnätsföretagens krav (Grid Codes3) på effektförändringstakt (ramp rate) ochstötta upp lokala nät där effektuttaget är högt.

Fler tjänster

Optimera ditt inomhusklimat, skapa en ljusare framtid, utnyttja solens kraft och effektivisera din energianvändning. Vi erbjuder klimatlösningar, elinstallationer, solceller och energilagring för kostnadseffektiva och hållbara lösningar.

Jobba med oss

Bli en del av vårt dynamiska team! Vi erbjuder spännande möjligheter att växa och utvecklas inom elinstallation, klimatlösningar, solenergi och energilagring. Utforska våra karriärmöjligheter och bli en del av UNIT-familjen idag.

Spontanansökan

Vill du vara en del av vårt fantastiska team på UNIT? Skicka in din spontanansökan och berätta om dina kunskaper, erfarenheter och viljan att bidra till vårt framgångsrika företag. Vi ser fram emot att höra från dig och utforska möjligheterna till en spännande karriär tillsammans!

Följ oss på
sociala medier

På våra sociala medier kan du bland annat läsa om nyheter, se det senaste som händer i branchen och följa våra kollegor på nya utmaningar och följa med oss bakom kulisserna.

Våra tjänster

Om oss

Kontakta oss
Cookie Policy
Privacy Policy                         Brand Guideline

Karriär

Våra lediga tjänster
Spontanansökan

Kontor

Unit i Sverige AB
Kryptongatan 9B
431 53 Mölndal

info@unitab.se
ekonomi@unitab.se

© Copyright 2023, Unit i Sverige AB